BERLIN 2012

Vi besøgte Berlin i efterårsferien, og det blev med udgangspunkt i byen Oranienburg, som ligger godt 30 km. nord for Berlin. Det er en hyggelig by med 45.000 indbyggere, som absolut er et besøg værd.

Inden vi tog hjemmefra tjekkede vi vejret, og da vejrmeldingen lovede sol og op til 20 graders varme, traf vi en hurtig beslutning og kørte de 650 km. på en enkelt dag.

Og det gode vejr holdt...

Vi slog os ned på en flot beliggende autocamperplads, som er placeret ved floden ”Havel” i midtbyen, og med Oranienburg slot og slotspark i baghaven.

Pladsen ejes af kommunen og hører sammen med et havnekontor og en havnemester, som varetager en servicehavn for lystsejlerne på floden.

Havel er i øvrigt 325 km. lang, og er en biflod til Elben.

Der er 15 gode pladser og fine faciliteter til 10 euro pr. dag excl. strøm. Hver plads har adgang til strøm og vand.

Koordinater: N 52 45 30 – E 13 14 18

Cirklen viser hvor vi bor.

Placeringen er ideel, da vi kan gå rundt til alt, og har f.eks. en halv times travetur gennem byens gader til KZ museet Sachsenhausen, som absolut er et besøg værd, og som fortæller historien om rædslerne i en koncentrationslejr, hvor tusindvis af uskyldige fanger blev gasset og henrettet.

Schloss Oranienburg

Gitterporten med sloganet: Arbei macht frei

Koncentrationslejren er opkaldt efter bydelen Sachsenhausen - og er den første lejr - som blev opført af Reichsführer Himmler i 1936.

Mindesmærket står midt i lejren

Ringmuren med et af de mange vagttårne

Lejrens arealt på 30 hektar var oprindelig omgivet af pigtråd, men i løbet af årene blev arealet udvidet til 126 hektar, da der også blev bygget SS-kasserner.

Ved krigens slutning i 1945 var arealet udvidet til 388 hektar.

Skitse over lejren Sachsenhausen

Cirklen viser Oranienbourgs placering

Der er et kvarters gang til banegården, og herfra kan man tage S-toget til Berlin, og er inde i byens centrum på mindre end en halv time. Man kan f.eks. vælge at stå af på ”Friedrichstrasse” ved Checkpoint Charlie.

Nogle vælger at tage på rundfart med en af de mange sight-seeing busser, og andre (som os) vælger at vandre gennem byens gader og fornemme byens atmosfære, hvilket vi tidligere har gjort.

"Tiergarden" er det grønne område, og den brede vej th. ned gennem området er gaden "Unter den Linden".

Her er flere grønne områder og mindre kunstparker

Berlin har 3,5 mio. indbyggere, og selvom byen er præget af nedslidning fra den tidligere opdeling i Øst og Vest, er der igangsat masser af nybyggeri og renoveringsopgaver overalt i byen, og sådan vil det nok også være i årene fremover, selvom det var i 1990 DDR blev indlemmet i forbundsrepublikken, og dermed blev det delte Berlin Tysklands nye hovedstad, og et vigtigt kulturelt og politisk center i Europa.

Byens vartegn "TV-tårnet" - og "Maria-kirken" i baggrunden

Rote Rathaus

I byens hjerte ligger Alexanderplatz, hvor nogle af byens kendte bygninger også er placeret. Det drejer sig om byens rådhus (Rote Rathaus) og ikke mindst det 368 m. høje TV-tårn, som årligt besøges af 1,2 mio. mennesker, som kan få et kik ud over byen.

Tæt på TV-tårnet ligger Maria-kirken, som rummer tegninger og kalkmalerier af "Dødedansen", der sikkert er inspireret af "Døden fra Lübeck", som bl.a. blev besøgt af H.C.Andersen på en af sine mange dannelsesrejser.

Verdensuret på Alexanderplatz

Museumsøen

Fra Alexanderplatz vandrede vi ned af den ligeså kendte gade ”Unter den Linden”, som med sine 1,5 km. ender ved monumentet Brandenburger Tor.

Spree floden med turbåde

Universitetet

Undervejs spadserede vi over Spree floden og passerede forbi Universitetet, Statsoperaen, Berliner Dom, Museumsøen, ambassader o.s.v

Berliner Dom

Parlamentsbygningen

Når man går igennem ved Brandenburger Tor, hvor muren var opført, er man ude i det gamle Vestberlin, og her ligger Parlamentsbygningen (Reichstag) op til højre. 

Fra Berlins deling og frem til genforeningen blev bygningen anvendt til en permanent udstilling om Tysklands historie.

Efter foreningen blev parlamentet renoveret og genåbnet med en imponerende glaskuppel på taget. 

P.g.a. trusler var der et øget beredskab, og vi skulle vise pas for at komme ind.

Brandenburger Tor

Goldeles statuen midt i Tiergarden

Lige frem ligger ”Goldelse” statuen, som bl.a. er symbol på tyske krigssejre, og også krigen mod Danmark i 1848.

Tiergarten er et 200 hektar stort parkområde, hvor der oprindelig var dyrehave, og hvor borgerskabet gik på jagt efter vildsvin og råvildt.

Potsdammer Platz

Drejer man i stedet til venstre, er der en kilometer til Potsdammer Platz, som er områdets Manhattan med høje bygninger og domicil og kontorer for mange virksomheder.

I området omkring Potsdam ligger der tillige flere store og imponerende slotte bl.a. slottet Sanssouci. 

Potsdam er hovedstad i delstaten Brandenburg. Byen ligger lidt sydvest for Berlin midt i et landskab med talrige søer og skove, og betragtes nærmest som en del af Berlin.

Das Denkmal für die ermordeten Juden Europas

Undervejs passerede vi mindesmærket ”Das Denkmal” fra 2005, der er opstillet til ære for de 6 mio. jøder, som mistede livet under anden verdenskrig. Monumentet er en 19.000 kvm. stor ”skov”, som består af 2.711 betonsøjler, som giver en stemning af en forstenet og kold skov.

Under mindesmærket ligger et Holocaust besøgscentrum, som også er et besøg værd, og som efterlader et bevægende indtryk.  

Das Denkmal für die enmordeten Juden Europas er lavet af New York arkitekten Peter Eisenman, og har kostet over 200 mio. kr.

Et lille stykke herfra under en parkeringsplads, kan man finde Hitlers sidste opholdssted.

Das Denkmal für die enmordeten Juden Europas er lavet af New York arkitekten Peter Eisenman, og har kostet over 200 mio. kr.

Führerbunkeren lå her på parkeringspladsen i Gertrud Kolmar Straße, hvor der er opsat et mindesmærke

Det oprindelige bygningskompleks.

Det var i den underjordiske bunker, hvor Adolf Hitler og hans kone Eva Braun tilbragte de sidste par uger af krigen, og hvor deres liv endte den 30. april 1945.

Det øverste bygningsværk blev af russerne jævnet med  jorden mellem 1945 og 1949, medens dele af den underjordiske bunker overlevede.

Under genopbygningen af området efter genforeningen, blev dele af bunkeren udgravet, men det meste var ødelagt.

Nogle af de underjordiske gange eksisterer stadig, men er afspærret fra offentligheden.

 

Checkpoint Charlie

Vagtrummet ved checkpointet

Checkpoint Charlie er vel den mest kendte grænseovergang mellem Øst og Vestberlin, som blev nedlagt d. 22. juni 1990.

Tiden kan stadig genopleves, da uniformerede vagtposter med amerikanske flag optræder på Checkpoint Charlie museet, hvor man også kan se et stykke af muren.

Pladsen ved Checkpoint Charlie.

(Ku'damm)

 

Kurfürstendamm (3,5 km) er Vestberlins store handels og hotel gade, og er beliggende i bydelen Charlottenburg.

 

Charlottenburgs imponerende Schloss Charlottenburg

 

Der er stadig meget at se i Berlin, og ikke mindst livet efter mørkets frembrud, men det må vente til en anden gang.